OVERZICHT
26.05.2021

Veiligheid blijft onze prioriteit: afschaffing van 7 overwegen

Veiligheid primeert, vandaar de beslissing om de komende jaren 7 overwegen af te schaffen in Bilzen. Een project waar Guido als schepen van openbare werken samen met minister Lydia Peeters zijn schouders onder zet. 180 treinen, dat is het aantal dat dagelijks doorheen Bilzen dendert. Dit omdat we op de drukke lijn tussen Antwerpen en Duitsland liggen. Dat betekent 180 keer een overweg dat moet gesloten worden en een razende trein doorheen onze stad. Dat is te veel. De afschaffing van de overwegen stond daarom hoog op onze prioriteitenlijst. Tussen maart 2022 en eind 2024 worden in Bilzen daarom 7 overwegen afgeschaft. Deze zullen vervangen worden door bruggen, tunnels of fietspaden en zo dus bijdragen aan vlotter, maar vooral veiliger verkeer voor alle weggebruikers.
Het gaat over de overwegen in volgende straten:
- Molenstraat
- Nijverheidsstraat
- Laarstraat
- Boomstraat
- Rooi
- Laakstraat
- Hasseltsestraat.
Dit is het resultaat van een fijne samenwerking tussen Vlaams minister Lydia Peters, Stad Bilzen, De Lijn en Infrabel. Zij engageren zich om de nodige financiële middelen hiervoor vrij te maken.
De afschaffing van de overwegen wordt gegarandeerd en hangt niet samen met plannen rond Spartacus. Het is wel zo dat door de komst van Spartacus sowieso overwegen moesten worden afgeschaft omdat er spoorlijnen moeten bijkomen.
De ondertunneling van de spoorweg in de Hasseltsestraat wordt ook aan dit project gekoppeld.
De buurtbewoners worden hierover nog tijdig grondig geïnformeerd met een infosessie.
Maar zij kunnen er zeker van zijn: het verkeer zal vlotter en veiliger verlopen in onze stad.