OVERZICHT
20.04.2018

OPENING JC DE BILDING

Vijfentwintig jaar stond dit op het verlanglijstje van de Bilzerse jeugd. Een kwarteeuw hebben ze moeten wachten, maar hun geduld wordt vandaag dan eindelijk beloond met de opening van dit prachtige jeugdcentrum.

Tijdens haar eerste week als schepen van jeugd in 2013 kreeg onze Griet Mebis al meteen de vraag kreeg om de bouw van een eigen jeugdcentrum terug op de agenda te zetten. Zij stelde dit op haar beurt voor aan het schepencollege, dat ook meteen overtuigd was en ook het AGB gaf zijn fiat zodat het in de meerjarenplanning terecht kwam. Een klein euforie-moment voor Griet en met haar de Bilzerse jongeren. Vanaf dat moment zijn ze beginnen te dromen en vooral beginnen te plannen. Ze wilden er goed voorbereid aan beginnen en zijn daarom een tour van jeugdcentra in Vlaanderen gaan doen. Genk, Tessenderlo, Mortsel, Lier, Bocholt, overal zijn ze gaan kijken wat goed was, maar wat zij beter konden. Maar ook wat we vooral niet moesten doen. In 2014 werd de architect aangesteld en werd het allemaal concreter. De eerstesteenlegging gebeurde in februari 2017 en de voorlopige oplevering in november van dat jaar. Februari dit jaar, een jaar na de start van de werken was het dan echt af.

Vijf jaar zijn we bezig geweest met de realisatie van dit project. Vijf intensieve jaren van plannen en denken, van nieuwe plannen en opnieuw denken, van vergaderen en nog eens vergaderen. En wat daarbij voorop stond, was de inspraak van onze jongeren! De jeugdraad, jeugdverenigingen en lokale bands vroegen we om hun mening van wat zij wilden, van wat zij belangrijk vonden. Er werd een werkgroep opgericht rond de bouw van het jeugdcentrum die heel nauw betrokken werden bij de plannen en de bouw van hun jeugdcentrum. Ze mochten en konden mee hun zegje doen van de inrichting van de toog tot waar de deur van de keuken moest komen. Zij zijn ons hier heel erkentelijk voor, maar het zijn vooral wij die hen willen bedanken voor al die input, voor het meedenken en voor de vrijetijd die ze er in hebben gestoken.

Het jeugdcentrum is een uniek project geworden met regionale uitstraling. Uniek ook in de regio, want behalve Tongeren die net nog een jeugdcentrum opende, zijn wij de enige in de buurt met een jeugdcentrum van dit kaliber én een perfecte ligging.
We hebben een grote zaal voor fuiven en optredens, een kleine zaal voor feestjes en tonnen, een repetitieruimte en een keukentje.

Met een budget van net geen miljoen Euro, 969000€ om precies te zijn, hebben we iets heel moois gerealiseerd. Mooi omdat het een prachtig gebouw is, het is hip, modern en toch gezellig. Het is praktisch met alle snufjes waarbij er rekening werd gehouden met alle voorschriften omtrent veiligheid, energie en geluid. Maar aan de andere kant is het ook en vooral mooi omdat het een ontmoetingsplaats wordt voor onze jongeren, een plek waar ze zichzelf moeten en kunnen zijn, waar ze zich kunnen uitleven, waar ze kennis kunnen opdoen van muziek en cultuur, een plek waar ze even weggetrokken worden van smartphones en tablets, maar tijd maken voor elkaar.

Aan de agenda van ons jeugdcentrum te zien, was dit duidelijk een project waar de Bilzerse jeugd nood aan had. Er zijn al heel wat feestjes en events gepland.

Griet Mebis, onze schepen van jeugd is terecht fier op dit jeugdcentrum: ‘Ik ben fier dat ik mee aan de wieg heb gestaan van dit project en heb kunnen meedenken. We hebben met een hele groep een boeiend parcours afgelegd. En met JC De Bilding kunnen toekomstige generaties nog lang nagenieten van al onze inspanningen. Elke jongere is er welkom en moet er zich welkom voelen.’