OVERZICHT
26.02.2020

Verblijfstoerisme in Bilzen doet het goed!

Bilzen is een toplocatie voor toeristen!  Ons gezellig centrum en het grote aanbod van activiteiten, het hele jaar door, dragen hier natuurlijk aan bij. Bovendien ligt Bilzen heel centraal in de Euregio wat van ons stadje een ideale uitvalsbasis maakt om deze te verkennen.


Het aantal overnachtingen in Bilzen is de laatste jaren enorm gestegen. Van 20.255 in 2016 naar 38.798 in 2018, bijna een verdubbeling. In zes jaar is het aantal bedden in de toeristische sector dan ook met bijna 400 procent toegenomen naar 427 bedden in totaal op dit moment. Ook het aantal verblijfsaccommodaties, zowel B&B's, hotels als vakantiewoningen blijft stijgen. Zes jaar geleden hadden we er 10 waarvan geen enkel hotel, nu 33 waarvan 3 kwaliteitsvolle hotels. Ook het aantal bezoekers in het toeristisch onthaalcentrum van Alden Biesen nam gigantisch toe, van 45.000 in 2017 naar 69.000 in 2019. Een tevreden schepen van toerisme dus (Bruno Steegen) die hier samen met hoteluitbater Bram Bogaerts van hotel Beila op de foto staat in de mooie bar van hun hotel. 


De stijging van het aantal overnachtingen is niet alleen positief voor de lokale ondernemers en horeca, het zorgt ook voor meer tewerkstelling. Maar liefst 661 bezoldigde werknemers en 366 zelfstandigen verdienen hun brood dankzij het verblijfstoerisme. 


En om hen nog een extra boost te geven, werkte Bruno samen met de dienst Toerisme van de Stad Bilzen een nieuw subsidiereglement uit. Wie zichzelf als hotel, B&B of vakantiewoning promoot en de stad Bilzen mee in die communcatie opneemt, krijgt hiervoor een subsidie van maximum 500 € per jaar. De stad voorziet hier jaarlijks een budget voor van 10.000€.